Zlatá hodina pre Slovensko: bratia Hochschornerovcia a Kaliská vybojovali zlato

15.08.2008 Celý región

Bratia Hochschornerovci vybojovali zlato v súťaži deblistov, Kaliská obhájila zlato v súťaži kajakárok
Peking 14. augusta (TASR) - Slovenskí vodní slalomári bratia Pavol a Peter Hochschornerovci sa stali v Pekingu suverénnym spôsobom olympijskými víťazmi v súťaži deblistov. Bratislavské dvojičky v areáli Šunji úspešne zavŕšili unikátny zlatý hetrik, keď nadviazali na úspechy z Atén 2004 i Sydney 2000. Od Slovenského olympijského výboru (SOV) si vyslúžia prémiu vo výške jeden milión Sk (33.194 eur).

Dvojnásobní majstri sveta sa v Pekingu nezmazateľne zapísali do olympijskej histórie a stali sa najúspešnejšími vodnými slalomármi pod piatimi kruhmi. Hochschornerovci "obrali" o tento primát ich krajana singlistu Michala Martikána, ktorý má po pekinskom triumfe na svojom konte dve zlaté a dve strieborné medaily.

Po štvrtkovom semifinále figurovali Hochschornerovci na druhom mieste s polsekundovou stratou na Nemcov Felixa Michela a Sebastiana Piersiga, keď za ťuk v siedmej bránke si pripísali na svoje konto dve trestné sekundy. Vo finálovej jazde, ktorú pre silnú búrku preložili na piatok, napriek chybe v bránke číslo 20 dosiahli jasne najrýchlejší čas a vyšvihli sa na najvyšší stupienok. Striebro putuje do Čiech zásluhou Jaroslava Volfa a Ondřeja Štěpánka, bronz patrí Rusom Michailovi Kuznecovovi a Dmitrijovi Larionovovi.

Bratia Hochschornerovci sú od piatka aj najúspešnejšími olympionikmi v ére samostatnosti a dostali sa na prvé miesto i v historickom rebríčku olympijských medailistov z radov rodákov. Na vedúcej priečke vystriedali uhorského plavca Zoltána Halmaja, ktorý nazbieral dve zlaté, štyri strieborné a dve bronzové medaily.

Kaliská obhájila zlato v súťaži kajakárok, slovenský hetrik

Peking 15. augusta (TASR) - Slovenská vodná slalomárka Elena Kaliská sa stala v Pekingu olympijskou víťazkou v súťaži kajakárok s obrovským náskokom 14,30 s pred Austrálčankou Jacqueline Lawrenceovou. Zverenka trénera Petra Mráza obhájila zlato z Atén 2004 a podčiarkla dominanciu slovenských slalomárov, ktorí vylovili v areáli Šunji tri najcennejšie kovy. Vďaka úspechom Kaliskej, deblistov Pavla a Petra Hochschornerovcov i singlistu Michala Martikána je už teraz isté, že olympiáda v Pekingu bude najúspešnejšou v samostatnej histórii Slovenska.

Kaliská bola po semifinále K1 pôvodne druhá o 63 stotín za Francúzkou Emilie Ferovou. Slovenská výprava však podala protest voči dvojsekundovej penalizácii za ťuk v jedenástej bránke a rozhodcovská jury ho uznala. Kaliská si tak pred finále vytvorila pred Ferovou náskok 1,37 s a dobrú východiskovú pozíciu pretavila v zisk zlata. Po čistej finálovej jazde zvíťazila s astronomickým a na olympijských hrách bezprecedentným náskokom pred Lawrenceovou, bronz patrí Rakúšanke Violette Oblingerovej-Petersovej.

Kaliskej najvážnejšie konkurentky finále nezvládli, keď česká veteránka Štěpánka Hilgertová spravila "eskimáka" a Francúzka Ferová dostala 50-sekundovú penalizáciu za minutie bránky. Kaliská si za úspešnú obhajobu titulu vyslúži od Slovenského olympijského výboru prémiu jeden milión Sk (33.194 eur).

Prekvapením bol semifinálový krach Nemky Jennifer Bongardtovej. Úradujúca majsterka sveta dostala za minutie bránky 50 sekúnd a nepostúpila medzi finálovú desiatku, keď v semifinále skončila s obrovskou stratou na poslednom 15. mieste. Kajakárky mali v areáli Šunji o medaily bojovať už vo štvrtok. Jury však musela preteky preložiť na piatok pre silnú búrku a hroziace nebezpečenstvo bleskov.
 

Vyberte región

mark